Saç ekimi, ense ve kulak üstünde bulunan, ömür boyu dökülmeyen sağlıklı ve güçlü saç köklerinin alınarak seyrelmiş ya da tamamen saçsız bölgeye nakil işlemidir. Başın yan ve arka bölgesinde yeterince saçı olan herkes saç ekimi yaptırabilir.
Saç nakli, arzu edilen her yaşta uygulanabilir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, diyaliz gerektiren böbrek yetmezliği, ağır karaciğer ve kalp hastalarına uygulanmamaktadır. Saç ekimi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) tekniği ile yapılır. Kesinlikle ağrısız ve acısız bir işlemdir. Lokal anestezinin etkisi işlem boyunca devam eder. İşlem sonrasında hiç bir ağrı, acı, şişlik ve morarma olmaz.
Saç kökleri özel uçlu mikro motor cihazı ve 0.6 – 0.7 mm punchlar yardımıyla alınır. Saç alınan bölgede kesi ve dikiş işlemi uygulanmaz. Bu yüzden doku alınan bölge bir kaç günde kapanır ve iz bırakmadan iyileşir.
Bir seansta ortalama donör alanının durumuna ve ekilecek kök sayısına bağlı olarak 3.000 ile 4.000 kadar greft alınabilir. Her bir greftte 1 ile 5 arasında saç teli bulunmaktadır. Elde edilen kök sayısına ve açıklığa bağlı olarak santimetrekare başına 60-80 saç kökü ekmek mümkündür.
İzole edilerek yerlerinden çıkarılmış greftler steril bir ortamda sıralanarak pedri kaplarına konulurlar. Miktarına göre sınıflandırılarak hangi greftin hangi bölgeye ekileceği planlanır. Daha sonra saçın çizgisini planlama aşamasına geçilir. Dışarıdan bakan insanların en fazla dikkatlerini çekmeden yüz yapılarına uygun doğal bir çizgi planlamak gerekir. Doğal bir çizgi hastanın profilini değiştirecek daha aktif ve genç bir görünüm sağlayacaktır.
Planlamadan sonra kanalların oluşturulması safhasına geçilir. Kanallar açılırken, saçların yönü ve açısı dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
Saçsız alın bölgesinden saçlı deri bölgesine yumuşak bir geçiş sağlanırken, ince telli, tek saç teli içeren greftler ile ilk çizgi belli belirsiz hazırlanmalıdır. Geriye doğru ilerlerken daha fazla kök içeren greftler kullanılarak sıklık arttırılmalıdır.
Sadece küçük bir pansuman ile kafa arkasındaki verici alan kapatılacak, birkaç gün sonrasında saçın yıkanması mümkün olacaktır. Hastaların çoğu bir veya iki gün içinde normal aktivitelerine dönebilmektedir. Saç ekimi yapılan alanda 5 ila 7 gün içinde dökülen kabuklanmalar olabilir.
Operasyon yaklaşık 6 ila 8 saat arasında gerçekleştirilirken, sizi sosyal hayatınızdan alıkoymaz. Ekimden sonra kafanızda şişlik, gözünüzde morluk ya da ağrı, kanama gibi durumlar söz konusu değildir. Sizden tek istenilen verilen ilaçları dikkatli şekilde kullanmanız ve söylemiş olduğumuz şeylere dikkat etmenizdir. Bu konuda hassasiyet gösterdiğiniz takdirde ekimden sonraki süreci en iyi şekilde sorunsuz tamamlamış olursunuz.
Saçların Çıkma Süreci
Ekilen saçlar 1. ayın sonunda genellikle dökülürler. Buna şok dökülme denir. Ekilen köklerin ucundaki saçların bir kaç günlük adaptasyon sürecinde yeterince beslenememesi ve hava akımına uğraması sebebiyle dökülmesidir. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki bu dökülme herkeste olacak ya da tamamen ekilen saçların hepsi dökülecek diye bir şey yok. Tamamı ya da bir kısmı dökülse de, hiç dökülmese de kesinlikle bir sorun söz konusu değildir. Bu, süreç içindeki normal bir durumdur.
- ayına geldiğinizde ise artık yavaş yavaş ekilen kökler kendini saç olarak deri üstünde göstermeye başlar. Bu şu anlama gelmektedir: Artık saçlarınızın çıktığını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
- ayda saçlar göz dolduracak kadar sıklaşmış ve uzamış olur. Ekilen saçlar dökülmemeye kodlanmış olan bölgeden alındığı için ekilen bölgeden de dökülmezler. Saçlar kişinin kendisine ait olduğundan aynı renk ve karakterde çıkar.
Ömür boyu uzayan saçlar insanın görünümünü değiştirdiği gibi psikolojisine de çok olumlu etkilemektedir.
Sağlıklı bir şekilde uzayan, doğal saçlara kavuşan insanların kendine olan güveni de artmaktadır.
Dünyada çok yaygın olarak kullanılmakta ve memnun edici sonuçlar alınmaktadır...